Zarjavela bela

Zarjavela bela

Zarjavela bela 683 1024 Maja

Zbiramo stare predmete, krojimo novo prihodnost!

Rjuhe, prti, robčki, srajce, krila,… s čipkami, vezenino ali brez, bombažno ali laneno platno,…
Zarjaveli ključi, špange, priponke, orodje, značke, žeblji,…

Stare tekstilije svetle barve predelujemo v novo unikatno kolekcijo oblačil in dodatkov za ženske in moške. Tkanine recikliramo – preoblikujemo in nadgradimo z naravnim potiskom, kjer pomagajo stari, zarjaveli kovinski predmeti in rjaveča pasta za tisk, ter tako našo skupno polpreteklo zgodovino ponovno spravljamo v obtok.

Projekt “Zarjavela bela”, ki ga je zasnovala Maja Modrijan, je bil izbran za razvoj v okviru RogLabovega natečaja Mesto za vse! evropskega projekta FabLabNet. Od oktobra 2017 do januarja 2018 so ga podpirali mentorji in mentorice iz RogLab-a in NTF – Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje.

Stare prte, rjuhe in srajce različnih vrst tkanin (vestno pospravljene, da bodo že še kdaj prišle prav), zbiramo, čistimo in preoblikujemo v unikatna oblačila in dodatke – pozabljene in orumenele osvežimo, potiskamo, prekrojimo in jim damo nov namen.

Fotografirane in računalniško obdelane primerke zbranih orodij in drugih kovinskih zarjavelih predmetov je avtorica Maja Modrijan najprej lasersko izrezala iz lesa in razvila sita za sitotisk, nato pa štampiljke in sita odtisnila s posebej za ta projekt razvito rjavečo pasto. Motiv starih, zarjavelih ključev je avtorica s 3D-skeniranjem prenesla tudi na prototip gumijastega podplata za čevlje. 3D-natisnjen podplat tako za seboj pušča odtisnjene sledi, enake motivom na oblačilih.

Nabor starih svetlih tkanin ter zarjavele kovine je skozi reciklažo porodil unikatna oblačila, z okoljsko zavedno preuporabo pa združil stare in nove uporabnike preoblikovanih tkanin.

Leave a Reply

Vaše sporočilo

Vaša e-pošta *