Destilator Zelemenjava, zimska menjava domačih semen

semena z domacega vrta

Destilator Zelemenjava, zimska menjava domačih semen

Destilator Zelemenjava, zimska menjava domačih semen 1200 802 Maja

Dobrodošla semena zelenjave, zelišč in rož!

  • 20. – 24. december 2021
  • Destilator studio : Kolodvorska cesta 5b, Postojna (stavba Rdečega križa, prvo nadstropje, skrajno desno)
  • Ker je studio majhen, lahko na menjavo prideš le najavljeno ali pošlješ in prejmeš semena prek pošte. Za termin srečanja ter ponudbe in želje glede semen, piši na maja.modrijan@destilator.si ali kliči na 041 228 900.
Tole je prva Zelemenjava v Destilator aranžmaju.

In za prvič je zimska. Predpraznična. Še solsticij je v tem tednu, pa tik po polni luni…
Ma, če to ne bo raslo!
V času, ko so naši vrtovi in korita že več ali manj v alfa stanju, mi maštamo, kaj vse bomo z njimi počeli v letu, ki prihaja.

Zelemenjava je »menjava zelenih dobrot in modrih misli«.

Večinoma se izvaja spomladi, ko ugotoviš, da je spet vzklilo semen za celo njivo, ti pa imaš le balkonsko korito. Ali poleti, ko stestiraš že vse hladne in tople variacije narezanih, naribanih in zmiksanih kumar in jim omejiš prostor, ki ga zavzemajo v skrinji. Potem pa se s košaro presežkov odpraviš na Zelemenjavo, kjer jih menjaš za beličnike in fotokopijo ročno spisanega recepta za štrudel tete Mici.
Zima pa je… idealna za inventuro domačih semen!
Suha so sigurno že vsa.

  • Lahko jih prečistiš. Ali pustiš stroke in druge ovoje zraven. (Mogoče bo prejemnik prvič videl, v čem seme zraste in to je blazno zanimivo!)
  • Za pakiranje ne kupuj nove embalaže. Spravi jih v steklene kozarčke od hrane ali v papirnate kuverte, v katerih so prispela voščila, računi ali pisma (zalepi ali prepogni, kjer so luknje!). Tudi male zip plastične vrečke, ki se valjajo kje po predalu, so praktične, čeprav niso ravno višek estetike. Če pa te prime DIY navdih, lahko izdelaš čisto svoje vrečke, škrniclje ali origami žakeljčke iz odpadnega papirja.
  • Vse opremi z napisom vrste semen, letnico in krajem pridelave.
  • Zelo zaželeno je, da dodaš še kakšen nasvet za vzgojo ali celo najljubši recept za uporabo pridelka. Rumenega tiska, ki ima še izobraževalno in nostalgično vrednost, se še posebej veselimo. Lahko ga pripišeš ali poveš ob menjavi.

Dobrodošlo je vse: soja, ki tam pod Katarino uspeva že desetletja. Laški fižol, po domače šurkovc, ki ima okus po kostanju. Lan, ki ga sadiš na stoti dan v letu. Pa zajčki vseh barv, ki poganjajo še iz asfaltne razpoke in včasih cvetijo kar do snega…

Menjava bo potekala v živo in po pošti.
Svoje presežke semen lahko v tem tednu prineseš v studio ali jih pošlješ na naslov društva (Destilator klub, Kal 56, 6257 Pivka).

Semena, ki bodo na voljo za menjavo, prav tako dobiš v studiu ali prejmeš po pošti.
Zalogo ponudbe, ki se bo v tem tednu nabrala, bom sporočila vsem, ki bodo vanjo prispevali in jo dokončno razpečevala po novem letu, ko bodo poštarske malhe že bolj lahkotne.

Naslednje leto pa držimo pesti za Zelemenjavni družaben dogodek, kjer se bomo med sabo spoznali in si povedali, kako kaj raste, kar smo dobili drug od drugega.
A smo za?

ps: Zelenjava + menjava = Zelemenjava!
Ime ni moja pogruntavščina, mi je pa pobuda zelo ljuba že od njenega začetka v letu 2013, ko sem bila še dokaj frišna vrtnarska navdušenka. V živo se spomnim, kako sem pripravljala male paketke semen redkvice, ki sva jih tisto leto pridelala za izvoz. Praksa takšnih dogodkov takrat še ni bila tako razširjena, zato tu vstavljam en mini hvalospev Darji, ki je počasi in vztrajno spodbudila cel zeleni val menjave med vsemi generacijami, prek cele Slovenije (verjetno tudi kam čez) in na vse sorte dogodkih.

psps: Tokrat se bo Zelemenjava v Destilatorju zgodila s podporo Občine Postojna, krasne keramične piskrčke pa je ob pospravljanju svoje delavnice prispevala Jana.

Presežke z najinega vrta sortiram in pripravljam za dilanje: Mmaja
16.12.2021

Vaše sporočilo

Vaša e-pošta *