Dan na zemlji : pop-up oblikovalsko umetniška prodajna razstava

Dan na zemlji : pop-up oblikovalsko umetniška prodajna razstava

Dan na zemlji : pop-up oblikovalsko umetniška prodajna razstava 1200 800 Maja

Dogodek z naslovom Dan na zemlji, 28. avgusta 2020 od 18. ure dalje v prostorih Hiše kulture v Pivki (Snežniška cesta 2), predstavlja skromen prispevek h gibanjem za ohranjanje narave in varovanje okolja. Zasnovan je kot skupna predstavitev obeh društev, še posebej tistih njunih projektov in umetniških produktov, ki izkazujejo trajnostni način bivanja, delovanja in ustvarjanja.

Kulturni društvi Destilator in Hiša kulture sta ob svetovnem dnevu Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, pripravljali dogodek v počastitev tega dne, ko stopijo v ospredje gibanja za ozaveščanje o pomenu narave in okolja. A ker nas je ravno v tistem času narava opomnila, da smo od nje zelo odvisni, predvsem pa si je ne smemo in ne moremo podrejati, smo bili primorani dogodek prestaviti.

Skupno izhodišče ekoloških gibanj je zavedanje, da človek ni krona stvarstva, pač pa živi na tem svetu v vzajemnem odnosu z ostalimi bitji in z odgovornostjo, da vzdržuje naravni red in ravnovesja. To stališče se v današnjem svetu, ki ga preveva vera, da tehnologija in industrijska proizvodnja lahko nadomestita naravo, zdi nemara zastarelo, a postaja ob globalnih podnebnih spremembah, razpadanju ekosistemov, izumiranju živali in rastlin, pomanjkanju čiste vode in nepreglednih kupih smeti kot posledicah razvoja industrije in tehnologij, ponovno aktualno.

Počasi, a zanesljivo se vrača zavest, da je človekov obstoj tako ali drugače odvisen od narave. Če bo hotel preživeti, se bo moral ponovno naučiti sobivati z njo, se uglasiti z njenimi ritmi in najti svoje mesto znotraj nje.

Destilator je pred dobrimi tremi leti vzniknil v bližini Pivke in je leglo trajnostnih rešitev, ki spajajo oblikovanje, rokodelstvo in reciklažo. Na dogodku izpostavlja projekte Zarjavela bela (tisk z naravno rjavečo pasto na odpadne tekstilije), Walk the talk (čevlji iz zavrženih hlač) in Volilne denarnice (iz starih promocijskih gumiranih platen).

Hiša kulture deluje od leta 1998, v zadnjem času predvsem kot galerija sodobne vizualne umetnosti. V okviru dogodka predstavlja dela iz svoje grafične zbirke, ki so nastala s pomočjo reciklaže ali se vsebinsko navezujejo na temo spoštovanja in ohranjanja narave. To so predvsem dela iz grafičnih map Sitotica (2015), Samo (2018) in Za!Živa (2019).

Društvi sta svoje projekte in produkcijo predstavljali v obliki prodajne razstave, na kateri so imeli osrednje mesto umetniška dela in unikatni oblikovalski izdelki, ki so nastali z uporabo naravnih ali recikliranih materialov, v majhnih serijah in z mislijo na rešitve, ki so v družbenem, etičnem in ekološkem pogledu boljša alternativa obstoječim.

Ob dogodku je potekala tudi zbirna akcija odpadnih materialov za reciklažo. To je odlična priložnost, da se znebite reči, ki so se vam nabrale ob zadnjem čiščenju (kavbojke in majice s kratkimi rokavi, stare tkanine, kot so čipke, prti in rjuhe, izvodi Burde in drugih šiviljskih revij, gobelini v vseh fazah nastajanja, reklamni transparenti in cerade), in na ta način omogočite življenju na zemlji kakšen dan več.

Mojca Grmek
Maja Modrijan

* arhiv FB dogodka

* dogodek je sofinancirala Občina Pivka

Vaše sporočilo

Vaša e-pošta *