Ta hitra MASKA ZA OBRAZ ; naredi-sam, brez šivanja, pralna, reciklirana

naredi sam maska za obraz

Ta hitra MASKA ZA OBRAZ ; naredi-sam, brez šivanja, pralna, reciklirana

Ta hitra MASKA ZA OBRAZ ; naredi-sam, brez šivanja, pralna, reciklirana 1200 809 Maja

Nimam stroja, ne znam šivat, nimam mask. Kaj pa zdaj?
Ni izgovora. Sploh ne za MacGyverje.
V tej novi ne-tako-fletni realnosti sem za vse vas / nas natuhtala reciklirano obrazno masko brez šivanja v Destilator stilu. Naredi jo lahko vsak sam, iz reči, ki jih zagotovo najde doma ali pri sosedu.
Pa seveda je dvoslojna in za večkratno uporabo.

Ker mi je blizu kitajski pregovor : »Če kdo strada, mu ne daj rib, marveč ga nauči ribariti.«
Jaz bi sicer rekla, da je bolje, da ribe pustimo v vodi in se naučimo vrtnariti, ampak to je že druga debata.

V nočnih urah, med šivanjem mask za lokalno prostovoljsko akcijo v Pivki, sem razmišljala, kako še bolj učinkovito rešit situacijo. Mask povsod manjka, šivam lahko noč in dan, pa bo to le pljunek v morje (čeprav verjamem, da vsaka kapljica šteje, sploh okužena, če smo že pri tem).
Povsod krožijo kroji, ampak nimajo vsi šiviljskega znanja in opreme. Veliko je tudi enostavnih napotkov za maske iz čistilnih robčkov, peki papirja, koprene za pokrivanje vrta,… ampak večinoma so to nerodne rešitve za enkratno uporabo, ki – spet – proizvajajo nove in nove smeti in pripomorejo k novim problemom.

Sama sem naklonjena principu, pri katerem se znajdeš s tem, kar imaš. In narediš nekaj, kar je uporabno in čim dlje traja. Če pri tem vključimo material, ki je bil na poti v smetnjak (ali celo že v njem), toliko bolje – manjši kup na deponiji (ali v naslednjem požaru).
Fino je, da tudi dobro zgleda, ker potem to bolj ceniš, čuvaš,… in tako pač traja še dlje. Da ne govorim o dobrem občutku, ponosu,… sploh,  če nekaj ustvariš sam.

Tisti, ki me malo spremljate, veste, da me je zadnje leto obsedal makrame iz T-shirtov. In veste, kaj ostane, ko narediš prejo za vozlanje?
Rokavi.
Izbira je bila torej logična.

Ajde, preizkusimo recept / navodilo za izdelavo:
 • Za 2 maski bo ena večja reklamna (za delat / za spat) T-shirt majica  iz 100% bombaža ostala brez rokavov. Šmrc. Itak bo kmalu poletje.
 • Moko / oreščke iz škrnicljev pretresi v steklene kozarce ali jih zatesni s ščipalko za perilo. Skratka iz kuhinje mazni žičke (to ni čisto obvezno, ampak maska bolje tesni).
 • Škarje bomo pa že našli, ne?

Logika: večja majica ima večje rokave in je primerna za večje face (dobesedno, ne karakterno).

Postopek izdelave:
Rokav previdno odreži z majice tik ob šivu (šiv naj ostane na majici).
Prepogni in poravnaj tako, da je šiv na sredini.
Zareži vzporedno z robom rokava, da dobiš enakomeren trak, širok cca 15 cm.
Preostanek rokava z ramenskega dela prereži na pol, da dobiš dva tanjša trakca.
Raztegni trakca, da se zarolata v mehki prožni vrvici.
Za dobro tesnjenje ob korenu nosa vstavi še žičko s škrniclja (dolžina cca 14 cm je idealna).
Na notranjem robu rokava zariši male črtice za zareze v razmikih, kot so vidni na sliki (če imaš krajšo žičko, razmike prilagodi).
Zarobljen del rokava pred striženjem prepogni tako, da zarežeš le eno plast blaga. Luknjice naj bodo raje manjše kot prevelike (blago se itak raztegne).
Z žičko »prešij« sprednji in zadnji rob rokava, da žička tesno prehaja iz enega v drug rob in ju tako združuje.
Na obeh robovih žičko zapogni navznoter in dobro stisni (da se ne more izmaknit iz blaga in da te ne praska po licih).
Igraj se, kombiniraj barve več rokavov / majic.
Preostanek vrvic lahko pustiš, da bingljajo in naznanjajo čas, ko bomo maske uporabljali le še ob kakšni prašni čistilni akciji.

Uporaba zaščitne maske:
Tekstilna maska je priporočljiva za nošnjo 2 – 3 ure ali celo manj, če se že prej navlaži.
Po vsaki uporabi jo odložimo v posebno vrečko, operemo na vsaj 60 stopinj in prelikamo (če ne napolnimo stroja vsak dan, uvedemo en star lonec za kuhanje mask na štedilniku, so pač bizarni časi).
Zaradi pranja bo morda žička sčasoma na maski naredila zarjavel flek. Veliko bolje, da vam zarusta maska, kot občutek za skupnost.

Dejstva:
Za skeptike, kot sem (bila) sama, ki pravijo, da te doma narejene maske pomagajo točno nič ali celo delajo škodo: gre za zasilen ukrep, ki zmanjšuje možnost širjenja virusa.
Tekstilna maska brez filtra in očal / vizirja nas ne ščiti popolnoma pred okužbo, ampak predvsem zmanjša možnost, da mi okužimo druge, ker poskrbi, da nismo preveč radodarni do okolice s svojimi smrklji in slino.
Če vsi nosimo maske, smo vsi na boljšem. Enostaven model solidarnosti in soodgovornosti.

Postani Destilator Faca!

Se boste lotili izdelave? Sami ali z mulci, ki jih je treba zaposlit? Pošljite mi kakšno fotko uspešno narejene maske na maja.modrijan@destilator.si in / ali jo objavite na FB / IG ( #destilatorFace  , @destilator.solutions ), da bom vedela, če je bilo vse skup vredno mojega in vašega časa.
Upam, da bo album fotk »destilator fac« od vsepovsod čim bolj poln, ko vas zberem na kup.

Predvsem pa maske uporabljajte tudi, če vas še vedno kdo čudno gleda (čez teden / dva bo to zelo običajno in vsaj vljudno, če ne obvezno).
Sicer je, priznajmo, srhljiva ta zamaskiranost, v kateri nerodno in nesigurno drug drugemu mežikamo preko nagobčnikov. Nikoli mi niso bile všeč šminke, ampak zdaj naenkrat pogrešam razgled na mavrico roza / rdeče / vijoličnih bolj ali manj razmazanih odtenkov na (in preko) ustnic, včasih tudi na zobeh. Sej ne rečem, oči in obrvi povejo veliko, ampak jaz imam rada nasmeške, grimase, mrščenja in drobno mimiko, ki jo zdaj (z izjemo na partnerju) gledam le zelo od daleč ali preko ekranov.
Situacija je pač taka. Maske gor, celo ko gremo na pošto (čeprav bi en mesec nazaj uslužbenka stiskala gumb za alarm, če bi takšna prišla do okenca). Pomembno je, da se ne ujamemo v past, da na tej nujni fizični distanci in skriti za maskami ali tipkovnicami, v krču, stiski in strahu, postanemo (kot posamezniki in kot družba) brezobrazni.

Skratka… ne delit virusa. Delite tole naredi-sam navodilo, da se vsi čim prej zaščitimo in zližemo iz te karantene in postapokalipse, ki nas čaka po njej. In naj po tem ostane nova povezanost in pozitiva, ki je zadnje dni veliko zaznavam.

Na sliki ne žugam, ampak frcam trakce: Mmaja
26.3.2020

update: od marca dalje se je veliko stvari spremenilo, nasplošno v družbi in v moji glavi. Ta objava bi zgledala malo drugače, če bi nastala malce kasneje 😉

 • Super in hvala za idejo in spodbudne besedeobjemali in poljubljali se bomo pa potem ko mine ta nočna mora♥

  • Hvala, Barbara.
   Če je ob moji spodbudi nastala kakšna domača maska, je zelo zaželena fotka za zbirko #DestilatorFace 😀
   In ja, tudi jaz se blazno veselim tega after partija!

 • Odlična ideja! Sploh za tiste, ki trdijo, da se ne da, je preveč komplicirano, nimam šivalnega stroja …

Comments are closed.